gnojila   zatiranje škodljivcev   Bio=naravno=zdravo   Substralovi vrtičkarji
Stopili bomo vašim rastlinam v bran.
Limex
Limex

Težave z vzgojo vrtnic?

Zaščita pred boleznimi in škodljivci

Pepelovka, pepelasta plesen

Najbolj razširjena bolezen vrtnic. Opazimo jo kot bel poprh na listih in popkih. Listi so zviti in prezgodaj odpadejo. Največkrat se pojavi poleti ali zgodaj jeseni.

Posebno nevarna je v bolj zavetrnih legah, če korenine nimajo dovolj vlage, ob slabi preskrbi s hranili in ob vročih dneh, ki jim sledijo mrzle noči.

Ob prvih znakih temeljito škropimo s Saprolom - sistemičnim fungicidom proti boleznim vrtnic. Ponovimo čez teden dni in škropljenje ponavljamo, če se poprh spet pojavi.


Črna listna pegavost

Na listih se pojavijo črne lise z rumenim robom, bolezen se hitro širi in listi odpadejo. Pojavi se že zgodaj, julija in avgusta pa je najbolj vidna. Če je obolenje zelo hudo, se razširi na popke in kasneje tudi na stebla. Oboleli poganjki odmrejo. Odpade večina listov.

Posebno nevarna je ob pomanjkanju kalija in toplih, vlažnih poletjih.

Proti črni listni pegavosti je zelo težko učinkovito ukrepati. Redno odstranjujemo in sežigamo odpadle liste. Ko se začnejo brsti odpirati poškropimo s Saprolom - sistemičnim fungicidom proti boleznim vrtnic. Čez teden dni škropljenje ponovimo. Škropimo spet, ko se pojavijo prve lise in škropljenje po potrebi ponavljamo.


Rja

Se ne pojavlja pogosto, ob močnem napadu pa je lahko usodna. Najprej opazimo oranžne odebelitve na spodnji strani listov, te potem avgusta počrnijo. Novi poganjki so rdečkasti in zgrbančeni. Največkrat se pojavi julija.

Posebna nevarna je ob pomanjkanju kalija, po hladni pomladi, ki ji sledi suho poletje, ali po mrzli zimi.

Škropimo s Saprolom - sistemičnim fungicidom proti boleznim vrtnic.

 

REŠITEV...

CF SAPROL PROTI BOLEZNIM VRTNIC - KONCENTRAT

 Učinkovina: Tritikonazol

  • proti 3 značilnim boleznim vrtnic: pepelovki, rji in črni listni pegavosti
  • popolno sistemično delovanje
  • kurativno delovanje
  • lahko se meša z acetamipridom (Careo)
  • ni nevaren za čebele

Ožig

Ožiga ne smemo zamenjavati s črno listno pegavostjo. Lise so manjše, bolj nepravilnih oblik in brez roba. Povzročajo ga slabe rastne razmere in ne glivična okužba. Lahko je posledica škropljenja s pesticidi, ki vsebujejo bakrove spojine. Ni tako nevaren kot črna listna pegavost.

Izboljšamo odcednost tal, pripravimo šotno zastirko in uporabimo kombinirano gnojilo.


Rak

Rak se največkrat pokaže kot rjavo obarvan in udrt predel blizu osnove poganjka. Rob je lahko nabrekel in lubje razpokano.

Glivica vstopi v steblo skozi rano, ki je lahko posledica napada škodljivcev, bolezni ali mehanične poškodbe (pri okopavanju bodimo previdni).

Če se pojav razširi in zaobjame steblo, rastlina od prizadetega mesta navzgor propade.

Izrežemo in sežgemo oboleli les. Večje rane namažemo in rezila škarij razkužimo. Pognojimo s kombiniranim gnojilom.


Odmiranje poganjkov

Za odmiranje poganjkov, ki se začne pri vršičku in nadaljuje po steblu proti koreninam, je lahko več vzrokov. To ni bolezen, ki bi jo pripisali določenemu povzročitelju. Vzroki za to so lahko zmrzal, rak na bazi poganjka, zastajanje vode, pepelasta plesen ali črna listna pegavost. Rumene in oranžne sorte so bolj občutljive kot druge.

Precej običajen vzrok je tudi pomanjkanje nekaterih hranil (K, Ca, P, B). če imamo težave z odmiranjem poganjkov, moramo spomladi posebno skrbno dognojevati.

Jeseni ne dognojujemo, saj dognojevanje v tem času vzpodbuja rast svežega lesa, ki ne more dozoreti. Prizadete poganjke odrežemo globoko v zdravem delu.

Save

Pušpanova vešča - učinkovito zatiranje

Sistemični insekticid Celaflor Careo

Eden najbolj učinkovitih pripravkov je Celaflor Careo, ki je na voljo v različnih formulacijah, s svojim dotikalnim in sistemičnim delovanjem pa ponuja učinkovito zaščito pred tem nadležnim škodljivcem (deluje tudi na jajčeca). Ni nevaren čebelam, lahko pa ga uporabljamo tudi v zaprtih prostorih.
Izdelki Careo Celaflor
•    Careo kombinirane palčke CELAFLOR - http://www.zatiranje-skodljivcev.si/izdelki/skodljivci/careo-kombinirane-palcke-celaflor/
•    Careo koncentrat CELAFLOR http://www.zatiranje-skodljivcev.si/izdelki/skodljivci/careo-koncentrat-celaflor/
•    Careo razpršilo CELAFLOR http://www.zatiranje-skodljivcev.si/izdelki/skodljivci/careo-spray-celaflor/
•    Careo spray CELAFLOR http://www.zatiranje-skodljivcev.si/izdelki/skodljivci/careo-spray-celaflor/
•    Combi (Careo + Saprol) koncentrat CELAFLOR http://www.zatiranje-skodljivcev.si/izdelki/skodljivci/combi-careo-saprol-koncentrat-celaflor/

Save
 
Substral na Facebooku

   Youtube kanal

Aktualna opravila

Vremenska napoved

Vreme
Vir: www.slovreme.net


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.