gnojila   zatiranje škodljivcev   Bio=naravno=zdravo   Substralovi vrtičkarji
Stopili bomo vašim rastlinam v bran.

Mravlje in drug mrčes

Komarji

 
 

Opis

Komar (Culex, Aedes, Anopheles, Sp)
Približno 40 različnih vrst komarja nas obkroža v poletnih mesecih. Pojavljajo se odvisno od vrste, v eni do več generacij.

Razvoj vseh vrst poteka v vodi.  Nekatere vrste, kot so Culex ali so zadovoljni z bazeni, greznicami  in ne potrebujejo naravnih potokov, rek, mlak. Na prostem živijo komarji čez dan raje na senčnih legah, v vlažnem okolju, kot so žive meje, grmovja in grmičevja. Vsi komarji ženskega spola zahtevajo krvni obrok ki ga potrebujejo, da razvijejo svoja jajčeca. Zgodaj zjutraj in zvečer, še posebej v vročih, vlažnih ali nevihtnih dneh, je sla po krvi zelo izrazita. Žrtve so vse toplokrvne živali in ljudje, še posebej med spanjemi. Posledica je hudo srbenje kože, otekanje. Seveda prenašajo s piki celo vrsto nevarnih bolezni tako med živali kot med ljudi.

Hišni komar (Culiseta annulata - Culex pipiens)
5 do 6 mm, rjavo-sivi s svetlejšim trupom.

Poleg tistih, ki se v hiši pojavijo naključno, so nekatere vrste prilagodile svoj način življenja bližje človekovemu okolju. Ženske predstavnice prezimijo v vlažnih kleteh, hlevih ali podobnih zavarovanih lokacijah. Jajca v skupinah odložena na površini ribnika, v sodih za deževnico, starih pločevinkah  napolnjenih z vodo, avtomobilskih pnevmatikah,in se v začetku pomladi izležejo.Zaščita

Prizadet prostor popršimo  z Univerzalnim Insekticidom za mrčes,  pršimo približno 10 sekund, 50 kvadratnih metrov prostora. Druga možnost je, uporaba električnega uparjalnika  za zaščito pred letečim mrčesom. Prostor je zaščiten že po dveh urah priključitve uparjalnika.Kdaj?

Vse leto oz. ob pojavu mrčesa
 


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.