gnojila   zatiranje škodljivcev   Bio=naravno=zdravo   Substralovi vrtičkarji
Stopili bomo vašim rastlinam v bran.

Polži

Polži

 
 

Opis

Če na vrtu in rastlinah opazite sledi srebrnkaste sluzi vas so vas polži že našli. Radi imajo predvsem mlade liste solate, ki jih lahko v celoti pojedo, liste starejših rastlin pa z objedanjem poškodujejo.
Pogosto se spravijo tako zelene kot že zrele jagode, poškodovani sadeži pričnejo gniti, neprivlačna pa je tudi sled sluzi, ki jo polži pustijo za seboj.
Polži izlegajo jajčeca v talne razpoke. Iz jajčec se izležejo mladi polži, ki v zemlji poškodujejo kaleča semena in podzemne dele rastlin. V ugodnih pogojih polži dorastejo v nekaj mesecih. Najpogosteje delajo škodo polži brez hišic, lazarji, zlasti rdeče-rjavo-pisani mrežasti lazar in črn vrtni lazar z živo oranžnim podplatom.
Večinoma se prehranjujejo ponoči, močno deževje pa jih pogosto privabi na plano tudi podnevi. Prija jim vlaga, zato jih bomo našli zlasti v bližini zaraščenih zemljišč, pod listjem, kamni, trhlimi kosi lesa in ob živih mejah.Zaščita

Polžem namenimo pozornost še predno se razmnožijo, in sicer v jeseni in od zgodnje pomladi daje. Pri tem lahko uporabimo vabo za polže Celaflor Limex. Vaba Celaflor Limex deluje predvsem kontaktno, ob zaužitju pa tudi želodčno. Dotik živali z vabo vzdraži polževo sluznico. Zaradi tega začne izločati sluz v velikih količinah, kar se konča s poginom. Ob zaužitju vabe pride do poškodb prebavnega trakta, kateremu sledi hiter pogin. Vaba je učinkovitejša pri višjih temperaturah in ob visoki zračni vlagi. Zanimivo je, da so odrasli polži občutljivejši kot mladi.
Vaba Celaflor Limex deluje na vse vrste polžev (slinarje, lazarje in polže s hišico) in ima najhitrejše delovanje med vsemi zrnastimi vabami. Vsebuje tudi odvračalo (kombinacija neprijetnega vonja in okusa), ki varuje domače živali in otroke pred zaužitjem. Vaba ni nevarna ježem in drugim koristnim živalim (krešiči, deževniki,…).
Zrnca vabe so modre barve, ker ta barva odvrača ptice.
Ob upoštevanju navodil za uporabo, sredstvo ni fitotoksično in karenčna doba ni potrebna.
Prodaja se lahko v neživilskih trgovinah!
Za nakup ni potrebno predložiti potrdila o znanju iz fitomedicine imeti potrdila o znanju!Kdaj?

Od aprila do oktobra.
 


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.