gnojila   zatiranje škodljivcev   Bio=naravno=zdravo   Substralovi vrtičkarji
Stopili bomo vašim rastlinam v bran.

Aktualna opravila

Škodljivci sobnih rastlin

april - oktober
 Listne uši začnejo škodo povzročati takoj ko se dan zopet začne daljšati in se v rastlinah začnejo pretakati sokovi. In lahko na od zime nekoliko oslabljenih rastlinah povzročijo precejšnjo škodo. Za začetek si oglejmo opis teh škodljivcev. Listne uši so drobni insekti velikosti 2-3 mm, največje pa lahko dosežejo tudi velikost 1 cm in so razno raznih barv. Pri listnih ušeh je pogost pojav polimorfizma, to pomeni, da imajo v isti populaciji nekateri osebki krila, drugi pa so brez njih. Uši so izjemno slabi letalci, tako da največkrat potujejo s pomočjo vetra. Spoznali jih boste po dveh cevkah (sifonih), ki spominjata na izpušne cevi. Prehranjujejo se z rastlinskim sokom. Zaradi hitrega razmnoževanja lahko povzročajo veliko škode ne le ljubiteljem okrasnih rastlin, temveč tudi v sadjarstvu in zelenjadarstvu. Še posebej so nevarne, ker prenašajo različne, predvsem virusne bolezni. Kako pa se najpogosteje selijo v stanovanju? Na okenskih policah se pogosto dogaja, da so rastline postavljene precej gosto skupaj in se nemalokrat med seboj z listi tudi dotikajo. Tako imajo listne uši nemoteno pot za prehod na sosednje rastline. Prenašamo pa jih lahko tudi mi sami z oblačili, ko se denimo dotikamo posameznih rastlin.

 

Kako bomo najhitreje zatrli napad listnih uši?

Najbolje je, da naše rastline redno pregledujemo in tiste na katerih opazimo pojav odstranimo na drugo mesto kjer bodo izolirane in jih bomo lahko poškropili s primernim pripravkom. Ob vsakem pojavu je priporočljivo poleg napadene rastline zaščititi vsaj še njeni sosednji rastlini. Toda kako, saj vsi vemo, da v tem času rastline le s težavo prenesemo ven na mraz, kjer bi jih poškropili z zaščitnim sredstvom. Vendar pa sedaj rastline lahko poškropimo tudi s Careo razpršilom CELAFLOR (art. 958), katerega lahko uporabljamo tudi v zaprtih prostorih. Razpršilo je že pripravljeno za uporabo, tako da se nam ni potrebno mučiti z redčenjem koncentratov. Rastlino z njim temeljito poškropimo tako, da uši nimajo kakega nepoškropljenega mesta kakor bi se lahko zatekle.


Priporočamo uporabo proizvoda:

Careo razpršilo CELAFLOR

... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 © 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.