gnojila   zatiranje škodljivcev   Bio=naravno=zdravo   Substralovi vrtičkarji
Stopili bomo vašim rastlinam v bran.

Aktualna opravila

Kako učinkovito nad škodljivce na rastlinah

april-avgust
  Škodljivci na rastlinah - Družina CAREO

 

Insekticide iz družine Careo odlikuje visoka učinkovitost in širok spekter delovanja, saj delujejo tako na sesajoče kot grizoče insekte. Imajo tudi popolno sistemično delovanje, kar pomeni boljšo zaščito in manjšo porabo, saj se s pomočjo rastlinskih sokov, razporedijo po celotni rastlini. Tudi priprava in uporaba, sta ob upoštevanju navodil, enostavni in varni.

Učinkovina acetamiprid, ki jo vsebujejo je relativno nova učinkovina in spada med neonikotinoide. Kdor se z vrtnarjenjem ukvarja dlje časa, ali pa mu je v roke prišla kakšna knjiga o vrtnarstvu starejšega datuma je verjetno že slišal oz. prebral, da so včasih za boj proti nadležnim škodljivcem uporabljali tudi tobakove liste in tobačni prah, ki je ostal pri izdelavi tobačnih izdelkov. Le tega so zažgali ali pa namočili v vodo in z njo škropili rastline. Tobak vsebuje alkaloid nikotin, ki je le eden izmed številnih naravnih insekticidov, ki ga vsebujejo rastline. Rastline so te snovi razvile ravno za boj proti žuželkam. Nikotin je strupen tudi za sesalce in s tem seveda tudi ljudi. Zato so proizvajalci fitofarmacevtskih sredstev razvili spojine, ki so podobne nikotinu, vendar so za ljudi manj strupene. Te spojine so znane pod imenom neonikotinoidi, kamor spada tudi acetamiprid.

Insekticid Careo so namenjeni za zatiranje škodljivcev na vseh okrasnih rastlinah, kot so npr.:

 

·    listne uši, ki napadajo skoraj vse vrste rastlin. Pri nas v Sloveniji živi nekaj 10 vrst listni uši, najbolj pogoste med njimi so siva breskova uš, črna fižolova uš in mokasta kapusova uš. Škodo povzročajo s sesanjem rastlinskih sokov. Napadeni deli se deformirajo (listi se zvijajo), rumenijo ter venejo. So tudi prenašalci bolezni.

·    kaparji, ki jih prepoznamo po značilnih ščitkih, pod katerimi so skrite živali, ki sesajo rastlinske sokove. Samice se v odraslem stadiju ne gibljejo. So različnih oblik in velikosti. Ker so zelo invazivni lahko prekrijejo celo rastlino.

·    resarji (tripsi), so majhne žuželke, ki jih z prostim očesom skoraj ne opazimo. Poznanih je veliko vrst, najbolj znani sta cvetlični in tobakov resar. Prav tako sesajo rastlinske sokove in lahko naredijo veliko škode predvsem na cvetnih poganjkih, ki zakrnijo, listi pa dobijo srebrnkast sijaj.

·    ščitkarji (najpogostejši je rastlinjakov ščitkar ali bela mušica, kot mu tudi pravijo), ki sesajo sokove na listih. Ko napadeno rastlino potresemo, ščitkarji vzletijo in napravijo oblak. Najpogosteje jih najdemo na fuksijah in pelargonijah in tudi drugih okrasnih rastlinah.

·    rilčkarji (najbolj znan je brazdasti trsni rilčkar), odrasli hroščki objedajo liste (rododendroni), čez dan se skrivajo pod listi ali v zemlji, zato jih težko opazimo.

·     seveda pa ne smemo pozabiti na zadnjih nekaj let najbolj problematičnega škodljivca pušpanov in sicer pušpanovo veščo. Pušpanova vešča je doma v vzhodni Aziji, v Evropi pa so jo prvič opazili v Nemčiji, v letu 2007. Od takrat se bliskovito širi in je razširjena že po celi Evropi. Strokovnjaki predvidevajo, da je Evropo prišla z okuženimi sadikami pušpanov iz Kitajske. V Sloveniji prvič našli leta 2011 v Pomurju. Največjo škodo povzročajo izjemno požrešne gosenice, ki se hranijo z listi in mladimi poganjki. V primeru močnega napada oz. velikega števila gosenic lahko grm ostane praktično brez listov. Največji naravni sovražniki tega škodljivca so ptice, drugače, pa se proti njim borimo z uporabo različnih insekticidov. Pri tem moramo uporabiti škropilnice, ki imajo močan curek, tako da poškropimo in prevetrimo tudi notranjost grma. Če uporabimo razpršilke s šibkejšim curkom je potrebno veje grma razpreti, ker le tako dosežemo učinkovito delovanje. Poudariti je potrebno, da ima škodljivec več generacij letno in da samo enkratno škropljenje ne bo zadostovalo.

 

Insekticide Careo lahko kupite v vseh neživilskih trgovinah, brez potrdila o znanju iz fitomedicine.

 

... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 © 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.