gnojila   zatiranje škodljivcev   Bio=naravno=zdravo   Substralovi vrtičkarji
Stopili bomo vašim rastlinam v bran.

Aktualna opravila

Pušpanova vešča!

poletje
 Pušpanova vešča

Zadnjih nekaj let se je pri nas pojavil nov škodljivec, ki napada vse vrste pušpanov. Od prvega pojava (leta 2011) do danes se je razširil že po celi Sloveniji. Škodljivec se latinsko imenuje Cydalima perspectalis ima pa še nekaj drugih imen Diaphania perspectalis oz. Glphoides perspectalis. Domače ime zanjo je pušpanova vešča.

Pušpanova vešča je doma v vzhodni Aziji, v Evropi pa so jo prvič opazili v Nemčiji, v letu 2007. Od takrat se bliskovito širi in je razširjena že po celi Evropi. Strokovnjaki predvidevajo, da je Evropo prišla z okuženimi sadikami pušpanov iz Kitajske. Kot smo že omenili so jo v Sloveniji prvič našli leta 2011 v Pomurju.

Pušpanova vešča spada med najnevarnejše škodljivce, ki se pojavljajo na pušpanih. Največjo škodo povzročajo izjemno požrešne gosenice, ki se hranijo z listi in mladimi poganjki. V primeru močnega napada oz. velikega števila gosenic lahko grm ostane praktično brez listov.

Gosenice se pri nas hranijo z listi in poganjki iz rodu Buxus, v svoji domovini pa napadajo tudi druge rastline.

Da se škodljivec tako hitro širi, je krivo trgovanje z okuženimi rastlinami. Vešča sicer leti, vendar ni sposobna premagovati velikih razdalj.

Težava, ki pri tem lahko nastane je v tem, da je v Sloveniji pušpan močno prisoten kot okrasna rastlina (pogosta in priljubljena parkovna rastlina), pri nas pa raste avtohtono tudi v naravi.

Pravočasno odkrivanje škodljivca in zaščita rastlin zahteva našo pozornost. Samičke ležejo jajčeca na spodnjo stran listov. Izležena jajčeca so bledo rumene barve in jih je težko opaziti. Iz jajčec se izležejo gosenice, ki so v mladosti vzdolžno progaste, fluorescentno zelene in črne barve, s črno glavo in črnimi pikami. Sčasoma gosenice postanejo rjavkaste barve in dosežejo velikost do 4 cm. Na napadenem grmu opazimo pajčevino. Kasneje se gosenica zabubi. Buba je velika do 2 cm in je na začetku zelene barve ter ima temne vzdolžne proge, ki kasneje postanejo rjave barve. Bube najdemo skrite med listi in vejicami. Odrasla vešča, ki izleti iz bube meri čez krila 4 cm in je umazano bele barve, vrhovi kril pa so rjavi. Starejše vešče so obarvane rjavo. Na leto ima vešča pri nas od 3- 4 rodove, lahko tudi več, če so za to ustrezni pogoji. Razvojni krog traja do 40 dni (pri temperaturah okrog 20°C), odrasle vešče pa se pojavljajo od aprila do septembra. Škodljivec prezimi kot jajčece.

Najboljša zaščita pred tem škodljivcem je preventiva, rastline moramo redno pregledovati in po potrebi ukrepati. Največji naravni sovražniki tega škodljivca so ptice, drugače, pa proti njimi borimo z uporabo različnih insekticidov. Eden najbolj učinkovitih pripravkov je Celaflor Careo, ki ga lahko dobite v različnih formulacijah. S svojim dotikalnim kot tudi sistemičnim delovanjem ponuja učinkovito zaščito pred tem nadležnim škodljivcem.

 

... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 © 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.