gnojila   zatiranje škodljivcev   Bio=naravno=zdravo   Substralovi vrtičkarji
Stopili bomo vašim rastlinam v bran.

Aktualna opravila

Rumenenje, rjavenje cipres - Kekov listni zavrtač

april-maj
  

Klekov listni zavrtač – Argyresthia thuiella

Je najbolj znan škodljivec, ki se pojavlja na tujah (po domače jih sicer v večini primerov napačno imenujemo ciprese). Pojavlja se tudi na pacipresah.

Največ škode povzroči na tujah, ki so zasajene v obliki žive meje in jih obrezujemo. Najmočnejši napadi se pojavijo v mesecu maju, še posebej, če je bila zima mila.

Na napadenih rastlinah se spomladi vršički obarvajo najprej sivo rumeno, kasneje pa porjavijo. Velikokrat se te spremembe opazijo tudi pozimi, vendar na njih nismo pozorni. Napadene vejice se posušijo. V nasprotju s poškodbami, ki nastanejo zaradi glivičnih bolezni oz. suše, mraza ali pomanjkanja hranil, so tu porumeneli ali porjaveli poganjki na svetlobi prosojni. V njih pa lahko v opazimo rove, ki jih je naredila gosenica klekovega listnega zavrtača. V luskolistih lahko najdemo do 3 mm velike gosenice (slika 1) oz. bube (slika 2)., poleg njih pa tudi veliko goseničinih iztrebkov.

Gosenica je listni zavrtač, ki se izleže v poznem poletju in na začetku rast počasi. Prezimi v izvrtini in se spomladi prične intenzivno hraniti. Konec maja oz. v začetku junija se ličinka zabubi.

Od sredine junija do sredine julija se iz bube izležejo majhni belkasto rumeni molji. Veliki so približno 4 mm, čez krila pa merijo približno 8 mm. Od druge polovice junija naprej ležejo samičke posamezna jajčeca med luskoliste (slika 4).

Konec julija oz. v avgustu se izvalijo gosenice, ki pričnejo z vrtanjem rovov (od tod so dobile ime zavrtač, včasih se sliši tudi ime listni miner) (slika 5).

Z rednim obrezovanjem se škode zaradi napadov zmanjšajo, še posebno, če obrezujemo zgodaj spomladi. Napadene vejice odrežemo do zdravega dela, okužene vejice pa zažgemo.

Izkušnje so pokazale, da le obrezovanje ni dovolj, zato si pri zaščiti pomagamo s sredstvi za zaščito rastlin. Uporabimo jih 2-3x letno. Priporočamo vam, da uporabite sistemični insekticid.

... seznam prihajajočih opravil

 © 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.