gnojila   zatiranje škodljivcev   Bio=naravno=zdravo   Substralovi vrtičkarji
Stopili bomo vašim rastlinam v bran.

Kako negujem vodenke?


"Mene pa zanima, kaj je pametno uporabiti za moje vodenke čez poletje? In pa kako pogosto je treba to početi, dodati kaj k vodi, ki jo zalivam?"
 V grobem poznamo dve vrsti vodenk:
  • navadne
  • novogvinejske
Oboje potrebujejo za uspešno rast in cvetenje toplo, sončno oz. polsenčno lego, navadne vodenke pa dobro uspevajo tudi v senci.

Pri oskrbi je potrebno paziti na redno vendar ne obilno zalivanje, kar pomeni da mora biti substrat vseskozi vlažen, ne pa premoker, ker lahko pride do koreninske gnilobe. Za gnojenje lahko uporabljate gnojila za prehranjevanje balkonskih in cvetočih rastlin, ki jih enostavno dodate v vodo za zalivanje. Prav tako lahko uporabite gnojila za dolgotrajnim delovanjem, npr. gnojilo Osmocote ali kristalinična gnojila kot je npr Magična moč. Pri gnojenje je potrebno biti pozoren predvsem v začetni fazi, da ne gnojimo preveč, ker lahko poškodujemo korenine. Uporabite lahko tudi kombinacijo dolgotrajnega gnojila Osmocote, ki ga dodate zemlji ob sajenju, kasneje pa rastline dognojujete z tekočimi gnojili. Vodenke gnojimo 1x tedensko.

Med škodljivci so najbolj nadležne listne uši, ki jih lahko uspešno zatrete z ustreznim insekticidom (npr. Careo koncentrat ali Careo razpršilo), rade se pojavijo tudi pršice prelke (poleti), ki jih prav tako lahko zatrete z ustreznim akaricidom. Radi pa jih imajo tudi polži.

Od bolezni so zelo nevarni virusi, proti katerim na žalost ni obrambe in pa v deževnih poletjih se rada pojavi siva plesen, ki se najprej pojavi na odcvetelih cvetovih in se nato širi. Zato je pomembno odstranjevanje odcvetelih cvetov in odmirajočih listov. Zelo nevarna je tudi koreninska gniloba, ki se prav tako pojavi v deževnih razmerah oz. pri prekomernem zalivanju.

Rastline lahko poizkusite tudi prezimiti in ohraniti za naslednjo sezono, vendar za prezimovanje potrebujejo kar visoko temperaturo od 18°-20°C.

... seznam vprašanj iz te teme
 

© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.